3D ispis i igraće konzole

Kad sam bio dijete, igraće konzole mogle su se kupiti samo gotove – jeftinije s jednom igricom, a one skuplje omogućavale su djeci da mijenjaju diskete sa igricama. Danas možete kupiti igraću konzolu u dijelovima, sami je složiti i sami programirati igrice za nju. Ako se sada pitate kakve veze ima 3D svijet sa igraćim konzolama, jedan od odgovora mogao biti da svakoj fali nekakav stalak gdje je djeca mogu odložiti kada ne igraju. U nastavku pročitajte kako si možete sami proizvesti svoj stalak 3D ispisom.

Na slici iznad je primjer jedne starije igraće konzole sa samo jednom igricim, a dalje u tekstu čitati ćete o Do-It-Yourself (Napravi sam) igraćoj konzoli Nibble – proizvodu hrvatske tvrtke CircuitMess. Osim igraćih konzola, oni proizvode i druge zanimljive edukativne elektroničke uređaje koje također izrađujete sami.

3D modeliranje i 3D ispis stalka

Prvi korak za izradu konzole je 3D modeliranje u nekom od korisničkih programa. Dobar program za početnike svakako je Tinkercad. Izrada stalka sa naslovne slike opisana je detaljnije u priručniku Upoznaj 3D svijet.

Ovisno o dimenzijama stalka, 3D ispisati ga možete gotovo na svakom 3D pisaču. Naš prijedlog je 3D ispis PLA materijalom, deblijna sloja 0.2 mm (ili više) sa ispunom od 20%.

Kratka recenzija Nibble igraće konzole

Igraća konzola Nibble, namijenjena je djeci starijoj od 9 godina ali i starijim zaljubljenicima u elektroniku, video igre i programiranje.

Glavni cilj je da djeca (i mame ili tate 😂 ) nauče, koje su osnovne elektroničke komponente i kako rade, kako ispravno lemiti, što su mikroračunala i digitalna elektronika, kako programirati mikroračunalo, kako rade igraće konzole, kako programirati vlastitu video igru i osnove dizajna video igara.

💡 U paketu dolaze sve potrebne komponente za izradu igraće konzole

A to su: matična elektronička ploča za Nibble, plastično kućište, držač baterija, 3 komada AAA alkalnih baterija, 1.44″ 128×128 Full color TFT ekran, micro USB kabel za povezivanje Nibblea na tvoje računalo i programiranje igrica, šarafići i odstojnici, tipkala i kapice za tipkala i križni odvijač

Čak i 8W precizna USB lemilica sa dodacima i funkcijom automatskog gašenja u slučaju neaktivnosti

⌚️ Koliko je vremena potrebno da počneš igrati igrice na Nibbleu?

Prema službenim uputama oko 2 sata. Ako imate mlađu djecu koju želite uvesti u Do It Yourself svijet elektronike i igrica, zasigurno će vam trebati i više vremena za sastavljanje. Nama je trebalo malo manje od 3 sata. Taman za popodnevno druženje na zimskim praznicima.

🛠 Postupak sastavljanja i učenja možemo podijeliti u dvije faze

Prva faza je sklapanje i sastavljanje konzole nakon čega dolazi prvi WOW – složili smo svoju konzolu, ona radi i idemo igrat igrice koje su došle sa konzolom!

Druga faza je programiranje igrica – prema službenim uputama (ovdje), potrebno je oko 3 sata, no to još nismo probali, ostavljamo za neku drugu priliku. 

📌 Korisni linkovi

Originalna web stranica: https://circuitmess.com/nibble/

Upute za sastavljanje: https://circuitmess.com/resources/guides/hr/nibble-build-guide

CircuitBlocks upute za Nibble: https://circuitmess.com/resources/guides/hr/cb-nibble

👉 Naruči svoj Nibble ovdje: https://circuitmess.com/shop/

Categories: 3D ispis, 3D modeliranje, Maker