Klinci kreativci iz velikogoričkog Žireka upoznali 3D svijet

Na igraonici za potencijalno darovitu djecu, sredinom svibnja 2022., ugostila su me djeca i odgojiteljice dječjeg vrtića Žirek iz Velike Gorice. Cilj posjete bio je ukratko djeci predstaviti 3D svijet putem rada 3D olovkom prilagođenog njihovom uzrastu.

U velikogoričkom dječjem vrtiću Žirek, već nekoliko godina provode se igraonice za potencijalno darovitu djecu. Ove (2021/2022) pedagoške godine naziv skupine je „Klinci kreativci“, a naziv su naravno, odabrala djeca.

Cilj igraonica jest da kroz poticanje cjelokupnog razvoja svakog djeteta, odgojiteljice pomažu djeci u ostvarenju njihovih potencijala. Svakom djetetu ponude se izazovni, ali dostupni ciljevi, potiče se timski rad, povećanje kapaciteta za nošenje s frustracijama, potiču se komunikacijske vještine, asertivnost te prihvaćanje različitosti.

Tijekom pedagoške godine igraonice se održavaju jednom tjedno od listopada do svibnja. Na igraonicama obrađuju razne istraživačko spoznajne aktivnosti uvijek iznova zanimljive i poučne djeci.

Nakon kratkog upoznavanja, sa djecom sam razgovarao o raznim zanimanja, ispričao što rade inženjeri te objasnio kako koristiti 3D olovku. Zatim su djeca sama isprobavala. Prvo je svako dijete nacrtalo običnom olovkom na papiru što je željelo, a potom istu stvar napravilo 3D olovkom. Malo je reći da su sva prisutna djeca bila oduševljena.

Izjave djece nakon igraonice:

Matija:“ Svidjelo mi se kako sam radio. Volio bih i doma imati taj stroj. Možda dobijem za rođendan.“

Borna K. :“ Ovo je super. Najbolje od svega mi je kuća koju sam napravio.“

Hrvoje :“ Super je, znam ja to sve već raditi.“

Tia:“ Super je što možeš raditi oblik koji god želiš.“

Viktor:“ Super. Najviše mi se svidjelo kaj sam lijepo napravio električni romobil kao pravi.“

Josip:“ Sviđa mi se što sam crtao s 3D olovkom, super mi je!“

David:“ Napravio sam You tube znak. Ovo je baš dobro.“

Teo:“ Sviđa mi se kak to radi. Nije mi baš najbolje ispalo, Drugi put ću bolje.“

Mara:“ Meni je ovo odlično!“

Borna K.:“ Super mi je.“

Ovim putem se još jednom zahvaljujem odgojiteljicama Kristini Kos i Martini Popec na pozivu, a posebno djeci na interesu i vrlo zanimljivim pitanjima. Budući da su bili jako znatiželjni, na poklon su dobili priručnik “Upoznaj 3D svijet”

Izvor: https://www.vgdanas.hr/dogadanja/klinci-kreativci-iz-zireka-upoznali-3d-tehnologiju-ovo-je-super-voljeli-bismo-takav-stroj-imati-doma/

Categories: 3D ispis, 3D olovka